מכון אסיף פועל לקידום הכתיבה והעריכה בישראל​
ללמוד מן הטובים ביותר
מכון אסיף: בית של כבוד למילים ולכותבים
לימודי עריכה לשונית וכתיבה עיונית ואקדמית בכריכה אחת
הקשבה • סבלנות • אמינות • מקצועיות
הוצאת ספרים • עריכה • ליווי וייעוץ • לימודי כתיבה ועריכה
דייקנות • יסודיות • אסתטיקה
שקופית קודמת
שקופית הבאה

שלבי עריכה – תוכן העניינים: סיום

סמינר לכתיבת עבודה אקדמית

שלבי סיום: תוכן העניינים לשירות הקוראים

בשלב האחרון של העבודה, לפני ההגשה, יש לבדוק את תוכן העניינים, והפעם מנקודת המבט של הקוראים, כלומר של המרצה, של המנחה או של אדם אחר שהעבודה מועברת לקריאתו ולשיפוטו.  

תוכן העניינים מסייע לקוראים להבין את מה שהם קוראים. הדבר חשוב באופן מיוחד בעבודה מורכבת כעבודה אקדמית ארוכה, שיכולה להיות בת 15 עמודים ועד מאות עמודים. אם תוכן העניינים בנוי כראוי, הוא נותן לקוראים תמונה טובה של הטקסט ויכולת התמצאות בים המלל, העובדות, הנתונים, התיאוריות וכן הלאה. על מבנה הטקסט העיוני והאקדמי, חשיבותו הרבה וכיצד ליצור מבנה טוב, ראו בספר "מילים בונות תמונה" בהוצאת אסיף.

במהלך הכתיבה נעזרנו בתוכן עניינים מפורט מאוד, שבו מופיעות כל הרמות ההיררכיה (ראו כאן על תוכן העניינים ככלי לתכנון הכתיבה). תוכן עניינים כזה חשוב לתכנון, והוא מסייע במהלך הכתיבה. אולם הקוראים אינם זקוקים לכל הרמות, והן עלולות לבלבל. בעבודה סמינריונית אפשר להסתפק בשלוש-ארבע רמות, ובעבודות דוקטורט ארבע ואולי חמש. למרות הנחיה זו חשוב לבדוק אם יש למוסד או למרצה הנחיות מדויקות לגבי תוכן העניינים, ולעקוב אחר הנחיות אלה. 

 

תוכן עניינים אוטומטי: הטכנולוגיה לשירות כותב העבודה האקדמית

במהלך העבודה או אף בסופה מומלץ לסמן את הכותרות ואת הרמה שלהן בעזרת "סגנונות" (להנחיות לחצו כאן).  לאחר שהכותרות מסומנות, אפשר ליצור תוכן עניינים אוטומטי (להנחיות לחצו כאן). יש לבדוק את תוכן העניינים האוטומטי כדי לוודא שהוא כתוב כראוי, ואם לא יש לתקן. אף שבתיקון כל תוכן העניינים האוטומטי יסומן באפור, אפשר לתקן חלקים ממנו. ראו להלן עקרונות נוספים בעיצוב תוכן עניינים.

 

עיצוב תוכן העניינים ישקף את ההיררכיה של הכותרות, אם כי בדרך שונה מאשר בתוך העבודה. בתוך העבודה הגודל והמרכוז מוסרים לקוראים באופן ברור מה מקום הכותרת בהיררכיה: כותרת ראשית יותר – תהיה גדולה יותר וממורכזת. לפעמים אפילו תהיה תחתיה שורת רווח. 

לעומת זאת בתוכן העניינים המוגש לקוראים יהיו כל הכותרות באותו גודל גופן, וההיררכיה תשתקף בדרכים אחרות: כותרת ראשית תובלט על ידי כך שהיא ממוקמת בשוליים הימניים, ואילו כותרת המשנה מתחילה פנימה, בתוך השורה (הזחה). כותרת ראשית בעבודות גדולות מרובות רמות של כותרות, יכולה להיות מובלטת גם על ידי רווח גדול יותר מעליה. לפעמים – בעיקר בספרים – הכותרת הראשית תובלט גם על ידי גופן שמן (Bold). 

 

 

מספרי עמודים בתוכן העניינים

מול הכותרת יופיע בתוכן העניינים מספר העמוד הפותח את הפרק. אין לכתוב את מספר העמוד המסיים את הפרק.

מספרי העמודים של כל הכותרות, בלי קשר להיררכיה, צריכים להיות כתובים בטור ישר, זה מתחת לזה. 

 

 

נקודות לאורך השורה בתוכן העניינים

מסיום הכותרת עד לשורת מספר העמוד הפותח יהיו נקודות שיסייעו לקוראים לעקוב אחר המספר המתאים השייך לכותרת שמולו. בספרים לא תמיד יופיעו נקודות בתוכן העניינים, ואולם בעבודה אקדמית רצוי שיופיעו כדי להקל על הקוראים. כדאי לעזור לקוראים, גם אם הם המרצים שלנו, ונדמה לנו שאין להם שום בעיה להבין את מה שהסטודנטים שלהם כותבים.  

 

Open chat
1
לחצו על הכפתור שלמטה כדי להשאיר לנו הודעה בווטסאפ, נחזור אליכם בהקדם.