על הספר
הספר "דיאלוג צדק מאחה: פרקטיקה בעבודה הסוציאלית בישראל" מאת שרי גרבלי מביא תאוריה ופרקטיקה על תהליכי צדק מאחה שבהם נפגשים הפוגע והנפגע. מפגשים אלה הם מפגשי ריפוי שאותם מארגן ומנחה איש מקצוע מיומן בתחום זה. הספר מציע מדריך מעשי עבור אנשי מקצוע ופעילים חברתיים בקהילות, להפעלת תהליכי דיאלוג מאחה המבוססים חזון, ערכים ועקרונות פעולה, בליווי דוגמאות מעבודת השדה.
הספר מבוסס על ניסיונה המקצועי של שרי גרבלי, קצינת מבחן בכירה, חלוצת תחום זה בישראל, שעיבדה, התאימה ופיתחה את התחום בעבודתה בשירות המבחן לנוער בבאר שבע. גרבלי פרסמה מאמרים בנושא וסחפה איתה אנשי מקצוע ואקדמיה. השימוש בתהליכים אלה הורחב גם עבור מבוגרים וכן זכה לעיגון בחוק. שרי גרבלי לא זכתה להביא את הספר לידי גמר בשל מותה בטרם עת, והוצאתו של הספר התאפשרה בזכות מאמציה הבלתי-נלאים של בתה, עמית רות גרבלי.
גב הספר
על המחברת
שָׂרַי גרבלי – קצינת מבחן בכירה ומנחת תהליכי דיאלוג מאחה בשירות המבחן לנוער במשרד הרווחה והשירותים החברתיים במחוזות דרום וירושלים מאז 1992. מוסמכת בעבודה סוציאלית MSW מטעם אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, מומחית בתחום התקון בנושא "צדק מאחה". יזמה והובילה את תחום צדק מאחה בישראל ופיתחה את בסיס הידע והכלים ליישום הפרקטיקה הבין-לאומית בארץ. ב-2014-2013 למדה כתיבה ועריכת הטקסט במכון אסיף.
"מי שלא רק מדבר על התפיסה של צדק מאחה, כי אם פועל על מנת לבצע את תהליכי הגישור בשטח, מחויב בהתבוננות אמיצה ובפרשנות מתמדת, בחיבור שבין עבודת השטח לבין האוטופיה והחזון, התאוריה, האתיקה והידע המעשי והמדעי שנצבר בתחום, ובהעמדת העשייה כולה במבחן הערכים." שרי גרבלי
טקסט גב הספר
הספר "דיאלוג צדק מאחה: פרקטיקה בעבודה הסוציאלית בישראל" מאת שרי גרבלי מתאר את הבסיס התאורטי והערכי לתחום הצדק המאחה על פי הגישה ההומניסטית בעבודה הסוציאלית, ומציע מדריך מעשי לתהליכי דיאלוג מאחה, המבוסס חזון, ערכים ועקרונות פעולה, בליווי דוגמאות מעבודת השדה.
תהליכי "דיאלוג צדק מאחה" אלו תהליכי היוועדות בין נפגע לפוגע מתוך בחירה ורצון הדדי של הצדדים במטרה לתקן את הנזק והפגיעות שנגרמו לבני האדם ולמערכות היחסים ביניהם כתוצאה מהעבירה הפלילית.
תפיסת "צדק מאחה" בהליך הפלילי הביאה לשינוי מההתמקדות בעובר החוק, ענישתו ושיקומו – להתמקדות בהחלמתו של הנפגע. לפוגע ניתנת ההזדמנות לקחת אחריות על מעשיו ולתקן את הנזק שגרם. הליך זה יכול לשמש הליך משלים להליך הפלילי או חלופה לו.
הדיאלוג המאחה הוא מיומנות נרכשת עבור המעורבים בהליך הפלילי – אנשי המקצוע והצדדים בקונפליקט. רכישת מיומנות תשרת גם בעלי מקצוע אחרים, כגון פעילים חברתיים בקהילות העוסקים בפתרון סכסוכים אזרחיים טרם הסלמתם למעשים פליליים.
מטרת הספר היא הכשרת עובדים סוציאליים, אנשי מקצועות אכיפת החוק וקרימינולוגיה, העוסקים במקצועות הסיוע והריפוי ופעילים חברתיים בקהילות, בקיום תהליכי דיאלוג מאחה, בין אם במסגרת ההליך הפלילי, על פי חוק ובין אם בפתרון סכסוכים אזרחיים, טרם הסלמתם למעשים פליליים.
הספר מבוסס על ניסיונה המקצועי והחלוצי של שרי גרבלי, שנצבר במשך 25 שנות עבודה בתחום הצדק המאחה, כקצינת מבחן בכירה, מנחת תהליכי צדק מאחה בשירות מבחן לנוער במחוז דרום וירושלים.
כתבו על הספר
עבורי מסמלת שרי את מי שהביאה לישראל את היוועדות עובר חוק עם נפגע העבירה שלו. תרומתה של שרי מורגשת גם כיום ומכוונת לרבים את הגישה והדרך.
פרופ' אורי ינאי, ביה"ס לעבודה סוציאלית ורווחה חברתית האוניברסיטה העברית בירושלים
שרי היא מעמודי התווך של שירות המבחן לנוער, מחלוצי הטמעת תפיסת הצדק המאחה. בעבודה מסורה ועקיבה העמיקה את התשתית התאורטית ופיתחה את הפרקטיקה להליכי גישור. על אף האתגרים והקשיים הייתה חדורת אמונה בצדקת הדרך, האמינה ללא סייג בערך של הפגשת הפוגע והנפגע לצורך שיקום וריפוי של שני הצדדים, ולאורך כל שנות עבודתה פעלה ללא לאות לקידום הנושא. אין ספק כי התפיסה של הצדק המאחה היא כבר חלק מה-ד.נ.א של שירות המבחן לנוער, וכי שרי השאירה אחריה מורשת משמעותית.
הנהלת שירות המבחן לנוער, מחוז דרום
תוכן העניינים
פתח דבר
דרכי בדיאלוג המאחה
שער ראשון: בסיס ערכי הומניסטי – תחום העבודה הסוציאלית
פרק 1. התפתחות העבודה הסוציאלית בתחום התקון
פרק 2. ערכי יסוד משותפים לעבודה הסוציאלית ולדיאלוג המאחה
פרק 3. מרק אומברייט, אבי הדיאלוג המאחה
שער שני: ההכשרה לקיום מפגשי דיאלוג מאחה
פרק 4. הדיאלוג המאחה – פרקטיקה מבוססת חזון, ערכים ועקרונות פעולה
פרק 5. הכישורים והאיכויות של מנחה הדיאלוג המאחה
פרק 6. הכישורים והאיכויות של מנחה הדיאלוג המאחה
פרק 7. רגישות להיבטים תרבותיים בדיאלוג מאחה
פרק 8. הבחנה בין תהליך מוכוון דיאלוג לבין תהליך מוכוון פתרון בעיות
פרק 9. אבני דרך במפגש הדיאלוג המאחה
שער שלישי: עיצוב תוכנית צדק מאחה בשירות המבחן לנוער
פרק 10. התוכנית "היוועדות נפגע–פוגע" בשירות המבחן לנוער
פרק 11. חזון מול מציאות בהפניה לגישור של נוער עובר חוק
פרק 12. המצוי והרצוי בהליכי האיחוי – מודל משולב לעבודה עם קטינים עוברי חוק בשירות המבחן לנוער
פרק 13. מפתח לתיעדוף הפניות לתהליכי איחוי בשירות המבחן לנוער במחוזות דרום וירושלים (פיילוט 2010)
שער רביעי: מהלכה למעשה – סיפורי מקרה של תהליכי דיאלוג מאחה
פרק 14. מעשיו הרעים ירחיקוהו ומעשיו הטובים יקרבוהו
פרק 15. כופין אותו עד שיאמר רוצה אני!
פרק 16. התפרצות, גניבה וגרימת נזק לבית ספר יסודי חרדי
פרק 17. תהליך מוכוון דיאלוג – אלימות במועדון הספורט
פרק 18. תהליך מוכוון פיצוי – שוד קשישים לאור היום
פרק 19. דיאלוג מאחה משלים לסולחה בבית ספר תיכון ביישוב בדואי בנגב
פרק 20. דיאלוג מאחה משולב עם הפניה לקבוצת נהיגה במבחן
שער חמישי: תהליך דיאלוג מאחה באמצעות מכתבי התנצלות
פרק 21. תהליך כתיבת מכתבי התנצלות
פרק 22. צעדים בכתיבת מכתב התנצלות
אחרית דבר: מרחבי פעולה לקיום דיאלוג מאחה
מקורות
שרי גרבלי: פרסומים
מיוזמה לחקיקה